×
Co vás zajímá?

Jarní truhlíky, co do nich dát?

Na klasické „truhlíkovky“ je ještě brzy, i když už se v obchodech objevují, ale co tedy nyní vysadit do okenních truhlíků? Vybírat je třeba z odolnějších druhů květin, abyste se z pestrobarevné nádhery mohli těšit ještě před ustálením teplot, přibližně do poloviny května. Chybu neuděláte s jarními cibulovinami, k sehnání jsou v mnoha barevných variantách a navíc je můžete doplnit odolnějšími druhy dvouletek. Truhlíky můžete navíc i přizdobit například větvičkami kroucené vrby nebo lísky s jehnědami.

Do jarních truhlíků jsou ideální

Do truhlíků se skvěle hodí tulipány (Tulipa), modřence (Muscari), ladoňky (Scilla), snědky (Ornithogalum balansae), sedmikráska plnokvětá (Bellis perennis), primule (Primula), hyacinty (Hyacinthus), krokusy (Crocus), puškinie (Puschkinia), violka zahradní neboli maceška (Viola x wittrockiana), pomněnky (Myosotis), čemeřice (Helleborus) nebo narcisy (Narcissus).

Oblíbená je zejména odrůda narcisů ‘Tete-a-Tete. Jedná se o miniaturní kultivar, který navíc vyniká velkým množstvím květů, z nichž některé jsou spojené do dvojic i trojic. Budete mít tak zajištěné bohaté kvetení truhlíků po dlouhou dobu, a to i při menším počtu cibulí. Vysazujeme-li cibuloviny až nyní, doporučujeme použít rychlené cibuloviny.

Pro výsadbu cibulovin je důležitá správná hloubka, a to 5 cm (pro sněženky, krokusy, modřence). Hybridní tulipány (Darwinovy) by se měly vysadit do hloubky cca 10 cm. Kvetou již v dubnu a mají velké květy, ale nízký růst, takže v truhlících s ostatními cibulovinami budou vypadat dobře. Hyacinty vysazujte tak hluboko, aby je případný vítr nevyvrátil. Jejich plně rozvité květy jsou totiž dost těžké a někdy se pod vlastní tíhou začnou samy nahýbat. Je tedy lepší vysadit je mezi vyšší cibuloviny, jako například narcisy nebo tulipány a nižší rostliny jako snědek, puškinie nebo ladoňky.

Substrát v truhlíku by měl být bohatý na humus. Většina cibulovin potřebuje výživnou a dobře odvodněnou půdu, na dno truhlíku dejte navíc drenážní vrstvu kamínků nebo keramzitu. Přílišnému vysychání zeminy kvůli větru nebo ostrým jarním paprskům zabrání pláty mechu, kterými ji můžete přikrýt. Ten navíc ochrání cibule a kořínky rostlin před nízkými nočními teplotami.

Široký výběr jarních druhů a odrůd cibulovin a dvouletek nabízí pro sestavu do truhlíků doslova nepřebernou škálu možností. Pohrát si můžete i s paletou odstínů. Ať už budou jedné barvy nebo budete chtít mít naopak okenní či balkonový truhlík co nejpestřejší, vždy je z čeho vybírat. Využít můžete i vřesy a vřesovce (Erica), ty jsou ještě od podzimu stále pěkné a nabídnou vašemu truhlíku oživení v podobě růžovofialové nebo bílé barvy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se